Hankkeen päättymisestä on kulunut kohta jo reilu vuosi ja on aika tarkastella, mitä on tapahtunut sen jälkeen. Ilolla voin todeta, että hankkeesta on seurannut paljon hyvää – sellaista, mitä emme tekijöinä osanneet edes odottaakaan.
Gävlen suomenkielinen vanhustyö otti vinkeistä vaarin ja on kehittänyt toimintaansa mm. Furugårdenin suomenkielisellä osastolla. Henkilö kuntaa on koulutettu, toiminnassa pyritään ottamaan huomioon suomen kieli ja kulttuuri yhä enemmän huomioon. Furugårdenilaiset kehittivät materiaalia toimintansa tueksi, osan aikaa siellä on toiminut myös puolipäiväinen toiminnan ohjaaja suomenkielisten vanhusten aktivoijana ja sisäpihalle on rakennutettu grillikatos, joka on kaikkien talon asukkaiden käytössä.
Luulajaan valmistellaan suomenkielisille vanhuksille omaa osastoa, muita vähemmistökieliä unohtamatta. Päiväkotitoiminta aloitettiin jo aiemmin.
Metropolian ammattikorkeakoulun hankkeeseen liittynyt Ruotsin kielen ja kulttuurin vapaavalintainen kurssi toteutuu nyt jo 3. kertaa oppilaitoksen omarahoitteisena toimintana. Opiskelijoiden kokemukset ovat olleet niin positiivisia ja kannustavia, että kurssin katsotaan palvelevan oppilaitoksen kansainvälistymisen tavoitteita mitä parhaimmalla tavalla.
Usea kurssiin osallistunut kertoi ruotsin kielen taitonsa – ja ennen kaikkea rohkeuden käyttää kieltä – parantuneen. Onpa muutama opiskelija innostunut jopa hakeutumaan jatko-opintoihin tai opiskelijavaihtoon Ruotsiin.
Suunnitteilla on jatkohanke vuosille 2022-23, joten jäämme odottelemaan, mitä vielä saammekaan aikaan.